Administratia Fondului Cultural National (AFCN) demareaza la 1 septembrie sesiunea de finantare I/2017, cu un buget total de 9,7 milioane lei, deschisa proiectelor sau programelor culturale.
Aceasta sesiune propune ca noutati lansarea unei sesiuni pilot adresata programelor multianuale precum si definirea de prioritati specifice pentru fiecare arie tematica de finantare. Pornind de la punctele de vedere exprimate în cadrul consultarilor avute cu operatorii culturali si a materialelor primite de la diferite grupuri de initiativa, Consiliul AFCN s-a întrunit în luna iulie si a definit cadrul pentru finantarile pe 2017.
Pentru a oferi repere temporale clare a fost fixat calendarul de finantare pentru anul 2017:
- 1 septembrie 2016 – Sesiunea I / 2017 (pentru proiecte/programe ce încep din ianuarie 2017;
- 1 martie 2017 – Sesiunea II / 2017 pentru proiecte ce încep din iunie 2017.
Cele doua sesiuni vor propune arii diferite, nu toate ariile lansate în septembrie regasindu-se în apelul de proiecte din martie. Finantarile multianuale au o alocare bugetara de 2 milioane lei (inclusiv contestatii) si sunt menite sa sustina programe de anvergura, cu premise de sustenabilitate, axate pe productia de proiecte artistice noi. Pentru perioada 2017-2018 se lanseaza o sigura sesiune la 1 septembrie 2016.
Prioritatile strategice pentru programele multianuale sunt :
- Promovarea diversitatii si a tolerantei;
- Dezvoltarea de abordari inter/multidisciplinare;
- Generarea de noi audiente.
Perioada de derulare a programelor este, începând cu luna ianuarie 2017, de minimum 18 luni si maximum 24 luni. Bugetele solicitate per program trebuie sa fie de minimum 150.000 lei si maximum 200.000 lei. Cofinantarea asigurata de solicitant trebuie sa fie de minimum 25% din bugetul estimativ al programului. Pot solicita finantare persoane fizice autorizate, persoane juridice publice sau private conform Ordonantei Guvernului nr. 51/1998. O entitate poate depune un singur proiect per sesiune.
Finantarile anuale au o alocare bugetara de 7,7 milioane lei (inclusiv contestatii) si sunt menite sa sustina noua arii culturale: arte vizuale, teatru, muzica, dans, interventie culturala, rezidente de creatie, educatie prin cultura si promovarea culturii scrise, patrimoniu cultural-material si patrimoniu cultural-imaterial. Mai multe detalii despre linia de finantare se gasesc la www.afcn.ro. (A.D.).